Surfa anonymt är det många av er vill kunna ha möjligheten göra. Och då menar jag inte så kallad privat surfning, en funktion som alla stora webbläsare idag erbjuder, utan anonymt på riktigt.
Det finns flera betaltjänster som låter dig surfa anonymt, men det finns också en populär gratistjänst som heter Tor. Programmet är väldigt lätt att komma igång med och när du surfar med Tor är det praktiskt taget omöjligt att spåra dig.
I boken Svenska hackare, som jag nyligen läste och bloggade om, fanns det en röd tråd genom hela berättelsen och det var gratisprogrammet Tor. Med hjälp av Tor används ett ett slags proxynätverk där din surftrafik skickas mellan datorer kopplade till Tors nätverk.
Surfa anonymt gömmer ditt IP
Det här gör att det blir i praktiken omöjligt för någon att se vem som sitter bakom webbläsaren. När du surfar normalt med en webbläsare – även om du har privat surfning aktiverat (denna tjänst gör inget annat än att inte lagra historik lokalt på datorn) – lämnar du överallt avtryck i form av IP-nummer och tidsstämpel.
Med denna information är det en barnlek att spåra trafiken till en Internetoperatör och om du är misstänkt för brott kan polisen begära ut information från operatören om vilken kund som använt IP-numret vid klockslaget.
Anonym surfning med Tor
När du surfar med Tor kommer din trafik som sagt att dirigeras via olika datorer i Tor-nätverket. Det gör att ditt IP-nummer kanske studsar mellan datorer utspridda över hela världen – vilket gör det hopplöst att spåra.
Det finns många skäl till varför man vill kunna surfa anonymt, och det handlar inte nödvändigtvis om kriminella aktiviteter. Att värna om sin privata integritet och vara anonym när du surfar kan vara bra om du exempelvis gör research inom ett känsligt ämne.
Det går att använda Tor-nätverket för olika typer av Internetapplikationer (du hittar de speciella programmen på sidan Tor Projects), men den här bloggposten fokuserar jag på det vanligaste – alltså surfande.
Tor har ett programpaket vid namn Tor Browser Bundle som innefattar Tor-klient samt webbläsare (som baseras på Mozillas öppna källkod). För att komma igång behöver du bara ladda ner Tor-paketet från hemsidan, packa upp zip-arkivet och köra igång det medföljande programmet Start Tor Browser.
Applikationen Vidalia Control Panel kommer nu att starta och ansluter dig till Tor-nätverket. Därefter körs webbläsaren Aurora per automatik igång. Webbläsaren bygger som sagt på samma kod som Firefox, så om du är bekant med Firefox kommer du att känna igen dig.
Anonym men långsammare
När du nu surfar med Aurora kommer du att tilldelas något annat IP-nummer än ditt vanliga. Detta sker dock bara i denna webbläsare – dina övriga Internetapplikationer kommer fortfarande att skicka trafik via ditt vanliga IP-nummer.
Värt att poängtera är att det går avsevärt mycket långsammare att surfa via Tor jämfört med en vanlig webbläsare, eftersom trafiken omdirigeras via en massa andra datorer.
Läs också om kommersiella lösningar för att surfa anonymt.